Hvordan finder du din målgruppe?

Jeg vil indledningsvis lige sige tak til alle jer, der kom og hørte på professor David James til vores BrainBoost arrangement d. 31. august. Det var meget lærerigt, og han kom med mange gode pointer. Tydeligst husker jeg dog dette guldkorn: Sæt perspektiv på dit liv!

Når du sidder om halvtreds år og ser tilbage på din karriere, hvordan er du så blevet portrætteret? Og endnu vigtigere – hvordan har du portrætteret dig selv? Disse to ting hænger uløseligt sammen. Andre ser i høj grad, hvad du viser dem. Og så er det vigtigt at vise sin bedste side.

Men det siger næsten sig selv, at man ikke kan gå rundt at brande sig selv til gud og hver mand. Hvis du arbejder på et stort kontor eller i et stort og måske internationalt firma, kan man nemt miste overblikket over, hvor og i hvem man egentlig bør investere sin tid. For når det gælder personal branding, er det vigtigt at investere korrekt, for i sidste ende investerer du i noget af det vigtigste – nemlig dig selv.

Jeg har derfor sammensat mine bedste råd til, hvordan du finder lige netop DIN målgruppe:

Når du har sat dig ind i, hvad der er lige præcis DU kan, er det også nemmere at formulere nogle målsætninger. Der kan være mange forskellige målsætninger – en forfremmelse, et nyt job eller måske at få solgt dit produkt til en investor. Det er vigtigt at have en klar målsætning, da det i sidste ende bestemmer din målgruppe.

Når du har din målsætning for øje, kan du begynde at overveje, hvem der kan hjælpe dig med at opfylde den.
Til det formål, kan man lave en lille øvelse: Forestil dig, at du står i midten af en lille cirkel. Uden om den er der en lidt større cirkel, og uden om den en endnu større cirkel.

Den lille cirkel repræsenterer den, du vil påvirke direkte. Det kan være din nuværende (eller fremtidige) chef eller måske en potentiel investor. Det er den person, du skal overbevise.
Skriv ned, hvem vedkommende er. Hvilke interesser kan han eller hun have i, at du lykkedes? Tal til de interesser, for de fleste er altid ude efter at gøre en god handel – de ønsker også et positivt afkast.
Det kan selvfølgelig forekomme, at vedkommende ikke deler din vision eller ikke kan se værdien i, at du opnår din målsætning. Det bringer os til den næste cirkel.

Den mellemste cirkel repræsenterer nemlig alle dem, der påvirker den lille cirkel. Undersøg hans eller hendes LinkedIn og Facebook. Læser de en bestemt avis, blog eller fagmagasin? Kommenterer de på opslag? Hvis de gør, så deltag i debatten, eller lav måske dit eget indslag. Det kræver noget research, men i sidste ende gør det, at du danner dig et større overblik over, hvilke værdier personen har, og hvordan du brander dig selv i forhold til de værdier.

Den yderste cirkel er på sin vis den vigtigste. Det er her, du har din base og dit netværk. Det er din familie, venner og kollegaer, og det er i sidste ende dem, der kan skubbe dig det sidste afgørende skridt mod at opfylde dine målsætninger. Det er vigtigt, at du fortæller dem, hvad det er, du ønsker at opnå – ellers kan de ikke hjælpe dig. Bed dem om at evaluere, hvordan du fremstår i virkeligheden og virtuelt.
Når du har gennemgået de to første cirkler, burde du have et klart overblik over, hvordan du bedst kan bruge dit netværk.

Og husk selvfølgelig altid at give lige så meget tilbage, som du får. Det betaler sig i sidste ende!

Dette indlæg blev udgivet i Branding, Karriere, Netværk, Relationer. Bogmærk permalinket.

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.