Drømme bryder mønstre – det har vi brug for!

Da vi her hos ConsilioNexus forleden havde besøg af Nils Elmark, talte ham om, at man som menneske og som virksomhed først begynder at vokse igen, hvis man er i stand til at drømme. Alt for mange navigerer efter gamle slidte drømme. En vision er ikke det samme, den er oftest uden kød og blod. Lød det fra den erfarne og samtidig nytænkende herre, som kalder sig consulting futurist. Han er vist nok den eneste af slagsen.

Drømme rykker ved os
Når vi drømmer, kommer sjælen med. I mange virksomheders versioner mangler sjælen. Der er for meget forretningssprog og for lidt af det, der tænder gnisten i os mennesker, så vi får lyst til at bryde det vante og slet ikke kan lade være med at rykke os. Vi vil have lov til at drømme og drømme sammen med andre, før vi kan flytte os. En anden udfordring med visioner er, at de ofte er udarbejdet for at kunne forudsige fremtiden, som mange stadig ser som lineær. En ægte drøm er anderledes, den bryder mønstre, den bryder forretningsmodeller, så nye opstår.

Det er, hvad der fx for tiden i sær sker inden for Fintech, hvor nye ydelser og forretningsmodeller er godt i gang med at bryde nye mønstre i hele den finansielle sektor. Ikke alene blomstrer det med nye start-ups, der fx tilbyder at overføre penge mellem lande til langt mindre gebyrer end dem, de etablerede banker tager. Nye og anderledes banker ser dagens lys, og de forstår behovet for at servicere kunder enkeltvis. De stiller sågar rådgivning mellem kunder til rådighed. Med den mængde data, bankerne har om os alle, er der ingen grænser for, hvor værdifulde, vi kan blive for hinanden. Tænk lige over det!

Fang tendenserne eller dø
Hvis man som leder er i stand til at fange de tendenser, der bryder frem i ens egen industri, har man cirka 3 år til at reagere og nå at ændre kurs. Hvis ikke, kan vi med rette opleve at blive disrupted, selvom vi alle er godt trætte af det ord. Det ser vi alle ske med høj hast for mange brancher i disse år. Fakta er at mange jobs forsvinder, vi ser vækst uden at ansætte flere og forleden kunne man læse i Berlingske, hvilke jobs en undersøgelse fra McKinsey forudser helt forsvinder. Et klogt spørgsmål at stille sig selv som leder er derfor: har jeg tendenserne på min side? Ellers er det tid til at finde nye veje og drømme – nye drømme, der bryder med de veje vi er i fuld gang med at betræde.

Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.