Om disruption, bestyrelser og kvindefodbold

Disruption er efterhånden et dødt ord. Alle snakker om det, men ingen er helt sikre på, hvad det dækker over længere.
Hvad enten man frygter det, skaber det eller omstiller sig til det, så kommer vi nok ikke udenom at forholde os til det.
Og med tanke på det gamle ordsprog ”Skik følge, eller land fly” vil dette indlæg naturligvis også beskæftige sig med disruption – disruption af bestyrelsen.
For bestyrelser har i mange år været et konservativt reservat og et lukket land for de fleste, og hvis vi absolut skal forholde os til disruption, så hvorfor ikke starte dér?

Noget andet, der er lige så umuligt at komme udenom som disruption, er, hvad der i disse dage foregår i Holland.
Jeg taler selvfølgelig om EM i kvindefodbold.
Men hvad har disse to fænomener, disruption og kvindefodbold, så med hinanden at gøre? Tilsyneladende ikke meget, men sætter man dem overfor hinanden, giver det en naturlig mulighed for at tage en vigtig diskussion op til overfladen endnu en gang. Diskussionen om større diversitet i bestyrelserne.

For det ér en vigtig diskussion. Og en diskussion der alt for ofte drukner i argumenter for og imod administrativt nedsatte kvindekvoter i bestyrelsen og fjerner fokus fra det absolut vigtigste argument: simpel logik.

EM i kvindefodbold og bestyrelsesarbejde virker umiddelbart langt fra hinanden. Men skal man tage de rød-hvide fodboldbriller på, er det dog muligt at finde visse ligheder. Fodbold har i mange år været både kommercielt og sportsligt domineret af mænd. Det har for mange virket helt logisk.
Men gennem de senere år er der sket en seriøs investering i kvindefodbold – især ude i Europa, men også her i Danmark. Det har affødt en række rigtig dygtige spillere, der kan begå sig på internationalt niveau. Det har på samme vis affødt en øget opmærksomhed omkring sporten – en opmærksomhed der kulminerer netop disse dage i Holland.

Kvinder har efterhånden været solidt repræsenteret på arbejdsmarkedet i over 50 år, og udgør mere end halvdelen af befolkningen. Det burde være mere end muligt at finde og kultivere kvalificerede personer, der kan indtræde i en bestyrelse.

Investeringer skaber afkast
I mange år har bestyrelsesposter været massivt besat af mænd, og er det i høj grad stadig. Når en plads i bestyrelsen skal besættes, vægtes der i høj grad på tidligere erfaringer og bestyrelsesposter. Det skaber en spiral, hvor der ikke kommer meget nyt blod ind.

En øget investering i kvindefodbold har ført til en række spillere i verdensklasse, øget opmærksomhed og skabt en fantastisk folkestemning.
En øget investering i en større diversitet i bestyrelsen vil på samme måde skabe nye idéer, bredere perspektiv og formentlig kunne ses på bundlinjen.

Men man kan selvfølgelig også sætte det op således:
Ville du helst have et fodboldhold bestående af Messi, Pernille Harder, Ronaldo og Nadia Nadim eller dit Old Boys hold fra Hellerup Boldklub?
Det er da simpel logik.

Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.